GYIK

Mit jelent a VSAT?

A VSAT a Very Small Apperture Terminal rövidítése és minden olyan kétirányú műholdas kommunikációs rendszerre értendő, amelyben a végponti antennák átmérője kisebb, mint 3 méter. A jellemzően használt antennaátmérő a 70 és 120 cm között található akár csillag- akár mesh topológiában alkalmazzák. A VSAT rendszerek jellemzően geostacionárius műholdakat használnak átjátszóként.

Műholdas kapcsolatok késleltetése

A geostacionárius műholdak földtől való távolsága kb. 36000 km, az adatkapcsolaton jelentkező késleltetést alapvetően ez a távolság határozza meg. Egy hop-on (Föld-műhold-Föld) a késleltetés mértéke kb. 240-250ms, ami kb. 500ms-os kétirányú késleltetést jelent ideális esetben. A műholdas rendszerek ezt még kb. 150-250ms-al megnövelhetik, tehát valós körülmények között a Round Trip Time késleltetés 650-750ms közé tehető.

Mennyiben befolyásolja ez a késleltetés a VoIP telefónia használatát?

A Banknet Kft. által használt legújabb generációs Hughes rendszer echo cancellation nevű nagyon fejlett tulajdonsága lehetővé teszi VoIP telefónia kiváló minőségű használatát. A QOS-sel együtt ez biztosítja a rendkívül alacsony jittert és a kiváló hangminőséget.

Az időjárási viszonyok hatása a műholdas kapcsolatokra

Az intenzív csapadékos időjárás hatással van a műholdas adatátviteli jellemzőkre de a megnövekedett légköri csillapítást rendszereink nagymértékben tudják kompenzálni az úgynevezett ACM (Adaptive Coding and Modulation) segítségével. Ennek az a lényege, hogy a légköri csillapítás növekedésével a rendszer megváltoztatja a kódolási és modulációs paramétereit azért, hogy fenntartsa a műholdas kapcsolatot. Ennek következménye, hogy egy rendkívül csapadékos időjárás mellett is csak valamelyest csökken az adatátviteli sebesség de nem szakad meg a kapcsolat. Ez rendkívül magas rendelkezésreállást biztosít rendszereinknek.

Mit kell tennie, ha műholdas kapcsolatot szeretne?

Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot és kollégáink részletesen ismertetik az Önök igényeinek megfelelő műszaki megoldást. Szükség esetén helyszíni felmérést végzünk illetve demo állomás kiépítésére is van lehetőség.

Kollégáink:

Bogdán Rajcs Zsolt
Üzletágvezető / Műholdas Kommunikáció
T:+36 1 275 5200 mellék: 206
F: +36 1 275 5887
e-mail: bogdan@banknet.hu

Auth Sándor
Műholdas Kommunikáció – Műszaki csoport
T:+36 1 275 5200 mellék: 204
F: +36 1 275 5887
e-mail: auth@banknet.hu